Een huis vinden en kopen in Frankrijk

Huis kopen Frankrijk

Nu ik helemaal in het proces zit van een huis kopen in Frankrijk heb ik inmiddels veel geleerd van dit proces. En waarom zou ik deze kennis niet met jullie delen? In dit artikel geef ik je alle informatie over een huis kopen in Frankrijk.

Een huis kopen in Frankrijk

Ik ga er in dit artikel van uit dat je al weet waar je ongeveer wilt gaan wonen. Volgende stap is dan op zoek te gaan naar een leuke woning! Uit mijn ervaring worden veel huizen in Frankrijk op Le Bon Coin gezet. Je kijkt dan bij de categorie ‘immobilier’ en ‘ventes immobilières’. Le Bon Coin is eigenlijk de Franse marktplaats en wordt echt overal voor gebruikt. Wil je op zoek naar een woning welke je bijvoorbeeld kunt gebruiken als chambre d’hôtes, dan kan ik je  ook aanbevelen op meer internationaal georiënteerde sites te kijken zoals Leggett. Dit is een makelaar welke in heel Frankrijk actief is en er werken ook veel Nederlands- en Engelstalige mensen voor deze makelaar. Je kunt ook direct naar makelaarskantoren in de buurt gaan, dan kun je je gegevens achterlaten en bellen ze je zodra er een huis is wat aan jou wensen voldoet. 

Probeer dagelijks te kijken gedurende een aantal maanden. Je krijgt dan inzicht in de prijzen en beschikbare huizen. Je zult ook meteen zien welke huizen steeds weer voorbij komen en dus niet verkoopbaar zijn.

Wat je waarschijnlijk zal opvallen is dat veel advertenties beperkte informatie en foto’s geven. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het niks is. In Frankrijk vinden ze het gewoon niet zo belangrijk. Op foto’s staan zelfs nog dingen zoals de vaat of rommel op de eettafel. Probeer daar doorheen te kijken en vooral te kijken naar de mogelijkheden van de woning.

Je kunt ook altijd even vragen naar meer informatie en foto’s. Zelf kreeg ik daar heel weinig respons op. Dat kwam omdat de huizen die ik zocht redelijk snel verkocht werden, de verkopende partij had dus al genoeg bezichtigingen en had helemaal geen zin om een ’twijfelaar’ meer informatie op te sturen. 

Een bezoekafspraak maken met de verkopende partij

Je maakt in Frankrijk een afspraak met een particulier, makelaar of notaris.

  • Direct via een particulier
    Er komt dan geen makelaar aan te pas. Het voordeel daarvan is dat je de woning een stuk goedkoper kunt kopen, een verkoopmakelaar kost de verkoper namelijk veel geld. Maar het betekent dat je zelf dus alle belangrijke vragen moet stellen aan de verkoper. Als je hier niet zo in thuis bent kun je de aankoop beter doen via een makelaar. In Frankrijk zijn veel huizen vaak in minder goede staat dan die in Nederland. Toch zijn er ook veel Fransen die houden van kwaliteit, je zult dit vanzelf merken tijdens de rondleiding die ze je geven. Let ook op de verwarming: veel oudere huizen wordt nog op hout of stookolie verwarmd, op zich niks mis mee, maar je moet jezelf afvragen of je dat wilt of niet. 
  • Via een makelaar
    Veel huizenverkopers zullen dit via een makelaar doen. Bij de makelaar tekenen ze een bindend of een niet-bindend contract. Bindend betekend dat ze de verkoop alléén via die makelaar mogen doen. Een niet-bindend contract betekend dat de verkoper het huis in principe via verschillende makelaars te koop mag zetten én ze kunnen er ook altijd nog voor kiezen om de verkoop helemaal niet via een makelaar te doen. Wanneer je geïnteresseerd bent in een huis kan je de makelaar altijd vragen wat voor contract er is getekend. En stel je weet toevallig waar het huis staat, dan kun je ook altijd even aankloppen en aan de verkoper vragen of hij het ook particulier verkoopt. Dan kun je namelijk meer onderhandelen over de prijs. Dit wordt in Frankrijk best wel geregeld gedaan.
  • Via een notaris
    Tot slot kun je een huis vinden via een notaris. Vaak worden huizen via notarissen verkocht wanneer er sprake is van scheiding of overlijden. Je moet hierbij rekening houden dat notarissen veel minder kennis hebben van woningen en ze zijn vaak ook minder op de hoogte van de staat van de woning.
    Wanneer je via een notaris koopt zou je in principe dezelfde notaris aan kunnen houden voor het ondertekenen van de voorlopige verkoopakte. Bedenk jezelf echter wel dat de notaris eerder de verkopende partij zal beschermen. De aankopende partij heeft het recht om zelf een notaris te vinden en het kan een goede keuze zijn om dit ook te doen. In dat geval zullen er twee notarissen betrokken zijn bij de verkoop, wat geheel normaal is. 

Diagnostiek / energielabel

Wanneer een woning wordt verkocht is het doen van een diagnostiek op de woning verplicht. De verkopende partij moet dit in principe bewerkstelligen, al mag jij als koper dit ook voorstellen om te laten doen. Er wordt een verslag op gemaakt van onder andere de isolatie, gas, elektriciteit en verwarming van de woning, aanwezigheid van bijvoorbeeld asbest en er komt een energielabel uit. Ook krijg je informatie over bijvoorbeeld overstroming- of aardbevingsgevaar.

Frankrijk huis kopen

 

Een bod uitbrengen

Wanneer je een bod wilt uitbrengen doe je dit schriftelijk. Je kunt op internet voorbeeldbrieven vinden. Dit gaat eigenlijk op dezelfde manier als in Nederland. Wanneer je een bod doet is dit ook echt omdat je het huis wilt kopen. Bied dus nooit op verschillende huizen tegelijk. Probeer altijd te onderhandelen over de prijs. Je kunt meestal wel tussen de 3 en 10 procent van de prijs afkrijgen.


Bij de notaris

Wanneer het bod is geaccepteerd ga je meestal binnen twee weken naar de notaris. Als koper kies je zelf de notaris, maar soms heeft de verkopende partij ook een notaris (bijvoorbeeld in geval van een overlijden of wanneer een particulier de woning verkoopt.) In dat geval zijn er twee notarissen betrokken wat geen probleem is. Bij de notaris onderteken je de ‘compromis de vente’ (voorlopige verkoopakte). Na het ondertekenen van dit document heb je nog 10 dagen om af te zien van de koop zonder dat dit jou geld kost. Let erop dat je ‘conditions suspensives’ in de akte laat opnemen. Dit zijn omstandigheden waardoor je af kunt zien van de koop. Bijvoorbeeld als je de hypotheek niet voor elkaar kunt krijgen.

Het is in Frankrijk normaal dat je alvast een deel van de prijs van het huis betaald aan de verkopers na het signeren van de compromis de vente. Dit is meestal niet meer dan 5 procent van de verkoopprijs en is onderhandelbaar. Het ondertekenen van een compromis de vente kost daarnaast zo’n 400 euro, welke je samen met het voorschot overmaakt aan de notaris. 

Mocht je van de verkoop willen afzien en de 10 dagen bedenktijd zijn verstreken, dan ben je dit bedrag kwijt. Ook moet je een boete betalen aan de verkopende partij, het percentage van deze boete staat in de compromis. Gaat de verkoop niet door omdat aan één of meerdere van de voorwaarden (conditions suspensives) niet is voldaan, dan ben je deze bedragen natuurlijk niet verschuldigd. 

De kostenkoper liggen in Frankrijk hoog, namelijk zo’n 8 procent van de verkoopprijs. Deze kosten gaan niet allemaal direct naar de notaris maar zijn het totaal van kosten die je hebt voor het betalen van een woning. Om wat ‘korting’ te krijgen op deze kosten kun je voorafgaand aan de afspraak voor het tekenen van de compromis de vente vragen om een ‘liste de mobilier’ (lijst van meubels). Deze wordt dan in het document opgenomen. Over de meubels hoef je deze kosten namelijk niet te betalen. Neem je veel (antieke) meubels over, dan kan dit veel schelen!

Een hypotheek afsluiten

zodra je bod is geaccepteerd is het handig op zoek te gaan naar een hypotheek. Dit is in Frankrijk een beetje anders geregeld dan in Nederland, je mag in Frankrijk namelijk onderhandelen over het rentepercentage en de overlijdensrisicoverzekering. Je kunt dit proces op twee verschillende manieren aanpakken:

  • Via een ‘courtier’ (tussenpersoon): Ongeveer 35 procent van het afsluiten van een hypotheek vindt plaats via een courtier. Je kunt verschillende redenen hebben om de hypotheek via een courtier af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je de taal niet zo machtig bent, geen tijd hebt, de aankoop op afstand doet of gewoon niet houd van onderhandelen. Een courtier kan erg handig zijn, maar je bent er wel altijd kosten aan kwijt. Deze liggen meestal tussen de 1000 en 2000 euro.
  • Zelf langsgaan bij verschillende banken: Zelf ben ik niet naar een courtier gegaan, maar langs drie verschillende banken om de rente te onderhandelen. Wanneer je een ‘goed dossier’ hebt kun je soms hele lage rentepercentages onderhandelen. Een goed dossier houdt bijvoorbeeld in: Een vast contract hebben, goed kunnen sparen en geen andere leningen hebben.

Onderhandelen bij de bank, wat is de beste tactiek?

Hieronder zal ik beschrijven hoe wij het hebben aangepakt en een zo laag rentepercentage kregen waarvoor zelfs de directrice van de bank erbij moest komen.

  1. Bekijk van te voren welke banken de laagste percentages aanbieden. Uit mijn ervaring is Crédit Agricole hier het meest agressief in. Een bank zoals Caisse d’Epargne kun je beter overslaan, die bieden erg hoge percentages. Andere banken om eens langs te gaan zijn LCL en banque populaire.
  2. Bekijk hier de actuele rentepercentages van jou regio. Je kunt dan alvast een idee krijgen van hoeveel je kunt krijgen. Een percentage tenminste tussen ’taux bon’ en  ’taux très bon’ moet haalbaar zijn.Rentepercentage Frankrijk
  3. Doe op deze site een aantal simulaties. Je moet hiervoor weten hoeveel geld je wilt lenen. Bereken hiervoor ongeveer 8 procent notariskosten boven de verkoopprijs. Is je bod van bijvoorbeeld 250.000 euro geaccepteerd, dan vul je hier dus 250.000*1.08 = 270.000 in. Wanneer je zelf geld hebt gespaard kun je dit natuurlijk weer van de prijs aftrekken. Vul het bedrag in het bovenste vakje in. Zet het percentage van ’taux d’assurance’ even op nul en speel nu met het rentepercentage. Klik op calculer en je krijgt te zien wat je maandelijkse kosten zullen zijn.
  4. Wanneer je naar de bank gaat moet je weten: Hoeveel je precies wilt lenen, de lengte in jaren van de hyptheek, hoeveel je maandelijks wilt gaan betalen en welk rentepercentage je ongeveer wilt krijgen. Waarom is dit belangrijk? Omdat de bank namelijk altijd uitgaat van het maximum percentage wanneer jij deze informatie niet opgeeft. Je moet ervoor zorgen dat de bank ‘moeite’ moet doen om aan jou wensen tegemoet te komen en dus op een laag percentage uit komt. Een voorbeeld:
    • Stel je hebt op de website gezien dat een percentage van 1.25 procent voor 25 jaar haalbaar moet zijn. En je hypotheek kost 270000. dan ga je dus berekenen hoeveel je maandelijks kwijt bent via de site: 1 048,40 euro. Je kunt dan tegen de bank zeggen dat je een lening wilt van 25 jaar voor 270.000 en niet meer wilt betalen dan 1050 per maand. Wil je nog lager gaan, dan zeg je bijvoorbeeld dat je niet meer dan 1000 euro per maand wilt betalen, etc.
  5.  De bank zal je een aanbod doen en met dit aanbod ga je naar een volgende bank om te kijken of die nog lager kunnen.

Let op: sommige banken zullen je vragen om een hele dure overlijdensrisicoverzekering te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Crédit Agricole. Het is mogelijk om hierover te onderhandelen, maar bedenk je dat je ook simpelweg kunt overstappen na een jaar. Het verschil tussen de verzekeringen zijn enorm, dit kan wel tot 60 euro per maand schelen!

Wanneer je het eens bent met een bank over het percentage kun je de ‘offre de prêt’ of terwijl het aanbod van de bank ondertekenen. Het duurt hierna nog zo’n 3 tot 6 weken totdat de lening is goed gekeurd door de bank. Deze moet je vervolgens nog 10 dagen bewaren voordat je hem mag ondertekenen. Wanneer je dit hebt gedaan is alles met de bank in orde en kan je een afspraak maken voor het ondertekenen van de verkoopakte.

 

 

Verkoopakte ondertekenen

Een huis kopen in Frankrijk is best wat werk. Wanneer je bij deze stap bent aangekomen ben je dichtbij je eigen Franse paleisje gekomen. Het ondertekenen van de verkoopakte is het moment waarop je de sleutels in ontvangst kunt gaan nemen! Bekijk voor het ondertekenen nogmaals de woning: Is deze nog in dezelfde  staat als bij het eerste bezoek? Stel je ziet dat er dingen kapot gegaan zijn of vices cachés (verborgen gebreken) dan kun je hier nog over onderhandelen. De compromis de vente heb je namelijk getekend met als uitgangspunt de status van de woning op dat moment.

 

Franse termen

Agence immobilier – Makelaar
Notaire – Notaris
Offre – bod
Compromis de vente – voorlopige verkoopakte
Conditions supsensives – omstandigheden waaronder de compromis de vente verworpen kan worden
Acte de vente – verkoopakte
Prêt immobilier – lening voor een woning
Taux – rentepercentage
Assurance – verzekering
Accompte – Aanbetaling
Année de construction – Bouwjaar
Attestation – verklaring
Justificatif – bewijsstuk
Vices caché – verborgen gebreken
Liste de mobilier – Lijst van meubels ter overname

 

Heb je vragen over het kopen van een huis in Frankrijk? Laat deze dan hieronder achter en ik zal hem zo snel mogelijk beantwoorden!


 

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

37 gedachten over “Een huis vinden en kopen in Frankrijk”

  1. Hallo Lisette,

    met veel genoegen je tips gelezen!
    ik ben zoekende naar een huis in frankrijk als hoofdverblijf. Een hypotheek heb ik niet nodig zodra ik mijn huis in nederland zou hebben verkocht. Zou ik daarvoor een opschortende voorwaarde (condition suspensive) in het voorlopig koopcontract kunnen opnemen? dus dat de koop doorgaat zodra mijn huis in nederland is verkocht?
    groetjes, Ineke

  2. Van Craenenbroek Katrien

    Hallo Lisette,

    Kan je me inlichtingen geven over hoe ik best de erfenis regel naar mijn 2 kinderen toe?

    Groeten

    Katrien

  3. Goedendag,
    Wij hebben een huis op het oog. Wij hebben het huis gevonden op een website en zijn zo bij een makelaar terecht gekomen. We zijn met hem ook al door het huis gelopen. Zijn wij nu verplicht om alles te regelen via die makelaar? Wij hebben hem namelijk aanvullende vragen gesteld, maar de makelaar reageert niet.

    Wij zijn ingezetene in Nederland en blijven dat ook (huis in Frankrijk is 2e woning). Kunnen we ook een hypotheek aanvragen in Frankrijk? Rente is daar namelijk lager. Is in Frankrijk de aflostermijn ook 30 jaar?

    Hoe komen we achter alle bijkomende kosten? Energie, warmte, gas, belastingen, internet, verzekeringen etc)?

    1. Beste Marcelle,

      In Frankrijk heb je twee typen verkoop: exclusief of niet exclusief. Indien een huis exclusief verkocht wordt betekent dit dat enkel die makelaar het huis mag verkopen. Is het een niet exclusief aanbod dan kun je het huis eventueel vinden bij andere makelaars. Dan kun je ook best naar een andere makelaar gaan denk ik. Wel vreemd dat de makelaar niet reageert (niet echt netjes en dat geeft voor mij ook geen vertrouwen)

      In Frankrijk een hypotheek aanvragen zou denk ik kunnen maar je moet sowieso eerst een Frans bankrekeningnummer hebben. Ik zou als ik jullie was eens bij een bank aankloppen (een grote bank met goede rente is Credit Agricole bijvoorbeeld) De hypotheken zijn hier standaard eigenlijk 25 jaar, maar er zijn misschien wel mogelijkheden om een langere termijn te krijgen.

      Bijkomende kosten kan ik je niet zo goed over adviseren, de energiekosten liggen veel lager in Frankrijk dan in Nederland op het moment. Wij hebben zelf geen tweede woning in Frankrijk dus wat er daarvoor extra bijkomt aan belastingen zou ik je niet kunnen zeggen. Verzekeringen en internet is denk ik wel ongeveer vergelijkbaar met Nederland.

      Succes !

  4. Vanden Steen Nancy

    Dag Rob,

    Leuk om deze info te kunnen lezen, wij hebben nl ons droomhuisje gevonden in de Franse ardennen. Echter als we een week later teruggingen om de compromis te tekenen had de eigenares schrik gekregen, vanwege zelf nog geen woning gevonden, en wou ze de compromis niet tekenen.
    Maar ze heeft wel mondeling beloofd, in het bijzijn van de makelaar, dat, zodra ze een woonst vindt, het huis aan ons zal verkopen aan de afgesproken condities.
    Nu is mijn vraag, hoeveel is deze mondelinge belofte waard?

    Bedankt voor je reactie

    Nancy

    1. Beste Nancy,

      Ik zie dat je bericht aan Rob is gericht maar ik zal antwoord geven. Wat vervelend dat de eigenaresse nog niet wilde tekenen. Een mondelinge afspraak is geen vaststaande afspraak. Hoe hebben jullie het bod gedaan? Indien dit schriftelijk is gebeurd en jullie schriftelijk een bevestiging hebben ontvangen dat het bod is goedgekeurd dan mag de verkoper zich niet terugtrekken. Is het mondeling gebeurd, dan kan de verkoper zich inderdaad terugtrekken.

      Overigens kan er in een compromis ook gezet worden dat de verkoper jullie het huis verkoopt zodra ze een andere woning heeft gevonden (ik zou dan wel een maximum datum stellen zodat jullie je ook terug kunnen trekken na die datum)

      ik hoop dat ik je zo wat verder heb geholpen!

  5. Rob van der Moezel

    leuk en informatief stukje om te lezen.
    na lang zoeken hebben wij inmiddels ook ons 2de huis in Frankrijk gekocht…..althans, alles is getekend en 8 maart 2022 is het zover dat we eigenaar zijn.
    we hebben het aangekocht zonder makelaar maar lopen toch tegen ‘n aantal zaken aan waar we niet uit komen.
    hoe zit het bv. met het overnemen van water en elektra?
    wij weten welke leverancier de huidige eigenaar voor water en elektra heeft en hebben bij de notaris aangegeven dat wij dit overnemen.
    gaat dit dan automatisch over op ons of moeten wij e.a. zelf regelen?
    groetjes
    Rob

    1. Hoi Rob,

      Wat leuk dat jullie ook een huis in Frankrijk hebben gekocht! Wat betreft gas en elektra moet je wel het e.e.a. zelf regelen. Meestal kan dit gewoon via internet. Je moet dan jezelf aanmelden en aangeven vanaf wanneer je op het nieuwe adres gaat wonen. Voor elektriciteit is er vaak een slimme meter (linky) deze geeft de standen automatisch door. Voor water geeft geloof ik de vorige eigenaar op wat de waterstanden zijn wanneer hij uit de woning gaat.

      Ik hoop dat je zo iets meer bent geholpen 🙂
      Groetjes

      1. Beste Lisette, vraagje: we hebben ons verkocht en een ander huis gekocht afgelopen week was de overdracht van ons oude huis nu hebben wij een medicijnkastje uit de badkamer meegenomen en nu zegt de nieuwe eigenaar dat hij het kastje terug wilt omdat hij vind dat t in de badkamer hoort. Is dat zo? Met vriendelijke groet Mary

        1. Hallo Mary,

          Ik kan daar niet over oordelen, ik weet niet hoe het eruit ziet. Is het een apart meubel of maakt het onderdeel uit van het badkamermeubel in zijn geheel?

  6. Hallo lisette

    Ik vroeg me af hoeveel je kan lenen in Frankrijk? Ik had al eens gelezen dat je 75% van het totaal bedrag kan lenen, klopt dit? Wij hebben de droom om naar Frankrijk te verhuizen en er een b&b op te starten.

  7. Dag lisette

    Wij zijn een jong gezin met twee kinderen en dromen ervan om naar Frankrijk te verhuizen en er een b&b te beginnen. Wij vroegen ons af hoeveel je kan lenen in Frankrijk? We hadden al eens gelezen dat je voor 75% van het totaal bedrag kan lenen, klopt dit?

    1. Beste Thijs,

      Ik kan je helaas niet informeren over hoeveel je zou kunnen lenen. Dit hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Wel zijn ze in Frankrijk iets ‘strenger’ geworden voor wat betreft het afsluiten van leningen. Op facebookgroepen van Nederlanders die naar Frankrijk zijn vertrokken kun je ook om informatie vragen. Hier zitten vaak veel mensen met ervaring die van alles kunnen vertellen hierover. Veel succes en plezier!

      1. Toch bedankt voor de reactie lisette! We zullen ons nog verder informeren daaromtrent. Ik heb nog een bericht geplaatst omdat ik ik dacht dat het vorige niet was verzonden omdat ik het niet zag staan, sorry daarvoor.

  8. hoe kom je er achter of je een gekocht huis mag verhuren als vakantiewoning
    of je het mag verbouwen
    een tuinhuisje plaatsen
    of een zwembad aanleggen

    ga je daarvoor naar de mairie en krijg je dat op papier

    1. Hallo Jaring,
      Dit kan je inderdaad bij de mairie navragen. Vaak moet je een permis de construire (goedkeuring tot bouw/verbouwing) aanvragen voor grotere werkzaamheden zoals een zwembad of een groot tuinhuis.

  9. Hoi, zo maar paar vragen.

    Stel ik kan een kasteeltje kopen maar het staat te koop als “maison”, krijg ik als ik er een B&B of een andere commerciële activiteit in zou willen beginnen dan te maken met specifieke regelgeving vanwege historie of beeldbepalend landschap?
    (het staat overigens in het buitengebied).
    Mag je zo’n “Chateau” verbouwen naar eigen inzicht en moderniseren met bv een warmtepomp en zonnepanelen?
    Als er technische zaken afgekeurd worden of verbeterd moeten zoals electra en riolering ben ik dan verplicht dat door externe partijen te laten doen of mag het als in Nederland in eigen beheer.
    Ik weet niet hoe goed je op de hoogte bent van de regelgeving in Frankrijk en wil heel graag voordat ik verdere stappen neem zo veel als mogelijk informatie inwinnen.
    Mijn idee (zoals ik er nu tegen aan kijk) is de verkopende partij te vragen alle benodigde vergunningen te regelen voordat we overgaan tot aankoop.
    Waar ik het meest “bang” voor ben is de tegenwerking van de regionale overheid maar die is nergens op gebaseerd…..misschien kijk ik teveel naar Ik Vertrek.

    Groet van Rob.

    1. Hoi Rob, ik ben niet zo goed op de hoogte voor wat betreft de regelgeving mbt verhuur. Ik zou je willen aanraden contact op te nemen met Wim van Teeffelen van ondernemen-frankrijk.nl. Zij hebben al veel emigreerders op weg geholpen en geven goed advies!

      1. Dank je wel Lisette, ik zal ondernemen-Frankrijk eens bezoeken, hopelijk vind ik daar een aantal antwoorden.
        Groet van Rob

  10. Wat een leuk artikel! Fijn dat je ook hebt uitgelegd hoe je het beste een hypotheek kunt afsluiten. Ik heb altijd al interesse gehad in het eventueel verhuizen naar Frankrijk, door dit artikel beginnen de kriebels weer opnieuw op te spelen! Groetjes, Carla

  11. Beste mensen,
    Ik heb in september het voorlopig koopkontrakt getekend en binnenkort onderteken ik het definitieve koopcontract.

    Mijn vraag:
    Hoe kan ik zorgen dat de elektriciteit en het water niet wordt afgesloten?
    (Ik ben bezig met een franse bankrekening)

    Groeten, Coco

  12. Jardo Zwaaneveldt

    Beste,

    Ik ben met de verkopende partij een prijs overeengekomen en ben nu op zoek naar een notaris. weet u een handige manier om deze te vinden

    1. Hallo Jardo,

      Zelf kijk ik in de omgeving via google maps op ‘notaire’. Daar staan vaak ook handige reviews bij. Je kunt het kantoor vervolgens gewoon opbellen en vragen of ze je bij de aankoop kunnen helpen. Veel succes!

  13. Harvey Boyd den Besten

    Beste Lisette,

    mijn (2e) moedertje is vorig jaar helaas overleden na volop te hebben genoten van haar pensioen en het Franse leven (ook de nodige wijntjes). Ik sta op het punt het huisje in Frankrijk te kopen en zou heel graag wat info willen hebben m.b.t. het kopen en eventueel zonder een makelaar in te schakelen.

    Hoop van u te horen.

    M.V.G.

    Harvey Boyd den Besten

    1. Hallo Harvey,

      Vaak verloopt de verkoop van een huis na een overlijden via de notaris. Dan komt er geen makelaar bij te pas en heb je meteen een notaris om de koopakte te ondertekenen!

      Groetjes,
      Lisette

  14. Ik heb je blog met veel interesse gelezen. Mijn vrouw en ik zijn op huizenjacht in Frankrijk en hebben een in onbruik geraakt stationshuis op het oog. Er moet erg veel in gebeuren, maar voor zover we het nu kunnen beoordelen, is het een koopje. Heel handig, de info over het afsluiten van een hypotheek in Frankrijk. Daar kunnen we mee aan de slag.

    1. Hi Ivan,

      Wat leuk om te lezen! Heel veel succes en plezier en als je nog hulp nodig hebt dan kun je me altijd een e-mailtje sturen 😉

      Groetjes,
      Lisette

    2. houd rekening met de Plus Value in Frankrijk als je een huis koopt
      vanaf dag 1 dat je een huis in bezit hebt in Frankrijk betaal je voor iedere spijker die je er in slaat bij verkoop overwaarde belasting en niet zo’n klein beetje ook.
      dus hoe meer je opknapt aan het huis hoe meer je aan overwaarde betaalt bij verkoop.
      je moet het huis 22 jaar in bezit hebben wil je hier van af zijn. daarvoor kun je die jaren van in bezit hebben aftrekken ( maar de jaren beginnen pas te tellen vanaf 6 jaar eigendom).
      dan kun je nog 15% aftrekken van het overwaarde bedrag maar de rest (hoog percentage ) is voor de staat.
      bereken dus van te voren hoeveel je in een huis in Frankrijk wilt investeren, zodat je bij verkoop niet extra verrast wordt. je betaalt dus eerst voor de verbeteringen en vervolgens kun je over die meerwaarde heel veel belasting aan de staat betalen bij verkoop. je betaalt dus in wezen 3 x belasting. eerst over het bruto bedrag waarmee je gaat verbouwen, dan de TVA voor alle verbouwingshandelingen en vervolgens de Plus Value bij verkoop. een tweede huis in Frankrijk is bakken met geld extra; hoge tax Habitation, vele klussen die misgaan en moeten worden overgedaan omdat er slordig gewerkt wordt, De tijd die extra nodig is ( is ook geld) voor het wachten op leveranciers/of die helemaal niet komen opdagen (vooral in het zuiden), het onderhoud in Frankrijk kost meer tijd en geld zeker als je er niet altijd bent ( je hebt mensen nodig die de boel controleren en onderhouden bij afwezigheid eigenaar en die zijn niet goedkoop en/of komen ook niet opdagen.
      je kunt beter een huis huren, wil je echt kunnen genieten van Frankrijk. Eenmaal een eigen huis in Frankrijk is uiteindelijk de ergernis groter dan het plezier dat je ervan hebt.(20 jaar ervaring)

      1. Hallo Helen,

        Bedankt voor de aanvullende informatie. Inderdaad wordt het in Frankrijk gezien als belastbaar inkomen wanneer je een tweede huis hebt en deze met meerwaarde verkoopt. Dit is niet het geval wanneer het gaat om het hoofdverblijf.

  15. Hoi lissete
    Hier ga ik zeker iets aan hebben wij zijn nog zoekende heb nu wel 2 woningen op t oog en we zijn al bij diverse geweest wel allemaal Nederlandse verkopers ik heb t idee dat deze ook de prijzen hoger hebben liggen klopt dit.
    Gr anita

    1. Hoi Anita, Bedankt voor je reactie!

      Ik heb zelf geen ervaring met Nederlandse verkopers. Is het een normale verkoopmakelaar die als intermediair werkt tussen de verkoper en de aankoper of zit er bijvoorbeeld een heel bedrijf omheen die huizen opkoopt en vervolgens weer verkoopt? Dan kunnen de prijzen inderdaad wel verschillen.

      Het is heel handig om zeker ook even op de Franse website leboncoin.fr te kijken om te prijzen wat te vergelijken. Dan krijg je vanzelf een idee. De staat van de woning is ook erg belangrijk, vooral bij oudere huizen. Via de Nederlandse sites kun je misschien wel prachtige woningen kopen die al bijna helemaal af zijn. Dan zal de prijs automatisch hoger liggen. De Franse makelaars verkopen soms huizen voor maar weinig geld, maar die meer doorgaan voor ‘krot’. Je zult vervolgens zelf geld moeten steken in het opknappen van de woning.

      Locatie is in Frankrijk trouwens ook zeer belangrijk. Omdat je niet (zoals in Nederland) alles dichtbij hebt zul je goed moeten kijken of je toekomstige huis niet ergens in de middle of nowhere staat. Het kan heel vervelend zijn om geen bakkerij, supermarkt en apotheek in de buurt (Denk aan max. 15 min rijden) te hebben. In Frankrijk kunnen de prijzen ver uiteen lopen wat dit betreft. De dorpjes op korte afstand van de steden zijn best prijzig, terwijl je op een uur rijden van de stad voor dezelfde prijs een huis kunt kopen wat groter is en veel meer tuin heeft.

      Ik hoop je zo wat verder te hebben geholpen, veel plezier met de aanschaf van jullie woning!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *