Mijn tips voor wielrennen in Frankrijk

Wielrennen in Frankrijk is superleuk om te doen. Met name wanneer je al lekker getraind bent en een paar heuvels of bergen kunt trotseren. Maar wat zijn de regels in Frankrijk en waar moet je op letten? Ik geef je mijn tips voor wielrennen in Frankrijk!

Een aantal regels

In principe gelden in Frankrijk dezelfde regels als in Nederland. Een aantal dingen om rekening mee te houden

  • Als er een fietspad is, dan moet je daar verplicht gebruik van maken. Is er geen fietspad, dan rijd je gewoon op de rijbaan. Pas wel op dat je niet te dicht op de zijkant gaat fietsen, in verband met steentjes en stukjes glas.
  • Overdag mag je met z’n tweeën naast elkaar fietsen, tenzij de situatie hiervoor te gevaarlijk is.  Als het donker is moet je achter elkaar fietsen.
  • Als je een rotonde oprijdt en linksaf wilt slaan, dan mag je kiezen of je de helemaal langs de buitenkant rijdt, of de rotonde opgaat zoals een auto: in het midden of bij twee banen aan de linkerkant. Zelf vind ik het het fijnste om in het midden te gaan fietsen. Dit omdat auto’s je dan beter zien en je minder snel omverrijden als ze rechtsaf willen slaan. Daarnaast rijden we als wielrenners ook snel genoeg om met de auto’s mee te kunnen rijden. 
  • Het is verboden om met de telefoon in de hand of met een koptelefoon in te fietsen.
  • Als je met een groep van meer dan 10 personen gaat fietsen, dan moet je deze eigenlijk opsplitsen, zodat auto’s goed kunnen inhalen. 
  • Over het algemeen geld: In Frankrijk hebben fietsers geen voorrang en moeten zich houden aan de normale regels. Houd hier rekening mee, want veel auto’s zijn niet bedacht op fietsers.

Drink voldoende en smeer je in

Een inkoppertje, maar het kan in Frankrijk echt heel heet zijn en het is belangrijk om voldoende te drinken. Zelf neem ik bij langere ritten en op hele warme dagen graag water mee met toegevoegde suiker en mineralen. Ik ben één keer tijdens een hittegolf een rondje gaan doen van 20 kilometer en had net genoeg aan één grote bidon. Maar je kunt tijdens extreme warmte beter helemaal niet gaan fietsen, want je loopt dan een veel grotere kans op een zonnesteek en uitdroging.

Is je water op, dan zijn er in Frankrijk best veel kraantjes te vinden met ‘eau potable’ (drinkwater).  Soms is dit een simpel kraantje, maar soms is het ook een hele oude kraan met een soort knop waar je aan moet draaien om er water uit te laten komen. Deze hebben wel wat weg van een brandkraan en zijn meestal donkergroen of bruin.  Kun je het niet vinden, vraag dan in het Frans naar een ‘fontaine d’eau’. Let op: eau non potable is dus NIET drinkbaar. 

Een berg beklimmen

Een berg(je) beklimmen is wat ik het leukste vindt aan wielrennen in Frankrijk. Geen kilometerslange saaie weg, maar leuke bochtjes in een prachtige en rustige omgeving. Wanneer je uitgeput boven komt wordt je daarna beloond met een verfrissend ritje naar beneden. Als je een beetje getraind bent kun je het best eens proberen. Zelf begin ik  aan het begin van het seizoen met een percentage van zo’n 5 à 6 procent.  

In geval van nood

In principe is het beter om niet alleen op pad te gaan. Vooral wanneer je nog niet zo ervaren bent. Maar natuurlijk is dat ieders persoonlijke keuze. Wat ik wel kan aanraden is om wat geld mee te nemen mocht je een taxi nodig hebben over onderweg honger krijgen en geen eten mee hebben. Wat ik zelf ook altijd bij me heb is een klein geplastificeerd briefje met daarop belangrijke telefoonnummers van familie en de Franse noodnummers. Deze zijn:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Politie: 17
  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 18

Dit klinkt een beetje vreemd, maar in Frankrijk wordt bijna in alle medische noodgevallen het nummer 18 gebeld. Dit is de brandweer, maar deze zijn ook opgeleid voor het geven  van medische ondersteuning. In principe kun je ook gewoon 112 of 15 bellen, de diensten communiceren onderling. 

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *